Ozakonjenje arteskih česama u Zaječaru se nastavlja (VIDEO)

Uspešan sastanak predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i Grada Zaječara, nakon više od tri meseca pošto je u Zaječar stiglo rešenje da je voda na osam zaječarskih česama tehnička voda. Ministarstvo je iskazalo dobru volju i spremnost da se ovo rešenje izmeni, nakon čega bi Grad Zaječar mogao da nastavi proceduru ozakonjenja arteskih česama kao […]

Uspešan sastanak predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i Grada Zaječara, nakon više od tri meseca pošto je u Zaječar stiglo rešenje da je voda na osam zaječarskih česama tehnička voda. Ministarstvo je iskazalo dobru volju i spremnost da se ovo rešenje izmeni, nakon čega bi Grad Zaječar mogao da nastavi proceduru ozakonjenja arteskih česama kao javnog dobra grada.

U Gradskoj upravi Zaječar, 8. februara 2023. godine, održan je sastanak predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem, predstavnicima JKP „Vodovod“ (Nikola Šarčević) i Udruženja „Za česme“ (Boban Pogarčić), povodom rešenja ovog Ministarstva iz oktobra 2022. godine, kojim je arteska voda na 8 česama u Zaječaru proglašena za tehničku.

Sastanak je protekao u međusobnom razumevanju i dogovoru da se sporno rešenje Ministarstva rudarstva i energetike, kojim su arteske vode u Zaječaru stavljene u kategoriju tehničke vode, preinači i da novim rešenjem arteske vode budu razvrstane u kategoriju pitkih voda (voda za piće). Na ovaj način će novo rešenje odražavati realno stanje u Zaječaru, da je u pitanju voda koja je kvalitetna za piće, što pokazuju analize nadležnih institucija, ali i njihova vekovna upotreba građana. To je početni i neophodni korak ka daljim procedurama za ozakonjenje zaječarskih česama, rekao je nakon sastanka Boban Pogarčić, predsednik Udruženja „Za česme“: „Imali smo veoma dobar i konstruktivan sastanak, Ministarstvo rudarstva i energetike je pokazalo dobru volju i spremnost da učini sve da izmeni ovo rešenje i da ono praktično odražava koliko god je moguće, u sklopu nekih zakonskih normi, realnu situaciju koju imamo u Zaječaru, a to sam više puta ponovio da to nisu tehničke vode već da su to najkvalitetnije vode za piće. Napravljen je neki modus na koji način bi smo to uradili.“

Udruženje “Za česme” i Grad Zaječar su proces ozakonjenja arteskih česama započeli 2018. godine. Za to vreme urađeni su opsežni elaborati i istraživanja, koje ni jedan grad u Srbiji do sada nije preduzeo da zaštiti prirodnu vodu kao javno dobro. Iz tog razloga, od velikog značaja je održavanje ovog sastanka, koji predstavlja korak prema konačnom cilju – zaštiti celog vodoizdana u Zaječaru i zaštiti najvećeg gradskog blaga – dubinske pijaće vode.

Udruženje „Za česme“
www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.