Čist vazduh i dobro zdravlje, i za sineaste i za građane

Zaječar, Bor i još nekoliko gradova nalazili su se i prošle zime (previše) često na listi deset gradova sa najzagađenijim vazduhom u svetu. Mereno zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, kvalitet vazduha u Boru u nekim danima bio je tako loš da je važila preporuka “ne otvarajte prozor“. Animirani film “Sivi dani” Upravo iza jednog takvog […]

Zaječar, Bor i još nekoliko gradova nalazili su se i prošle zime (previše) često na listi deset gradova sa najzagađenijim vazduhom u svetu. Mereno zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, kvalitet vazduha u Boru u nekim danima bio je tako loš da je važila preporuka “ne otvarajte prozor“.

Animirani film “Sivi dani”

Upravo iza jednog takvog prozora, Stevan Vojvodić (22), student produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, snimio je animirani film “Sivi dani“. On prati sudbinu bolesnog dečaka i ptice s kojom se sprijateljio jer zbog bolesti nije smeo da izlazi u prirodu. Kada ptica, na kraju filma, životom plati cenu slobodnog života u takvoj sredini, dečak se miri sa činjenicom da mora ostati u sobi čime sam sebi zatvara vrata „kaveza“.

“Želeo sam da ukažem na problem koji utiče na živote i zdravlje svih ljudi koje poznajem. Od jeseni do proleća moj Zaječar i susedni Bor su među najzagađenijima u Srbiji, a studiram u Beogradu, čiji žitelji takođe broje ’sive dane'”, kaže Stevan, scenarista i reditelj.

Na “Sivim danima“ Stevan je imao pomoć Ane Nedeljković, animatorke evropskog renomea, i Miline Trišić, nagrađivane montažere i producentkinje. Za dizajn zvuka bio je zadužen student Dušan Banić.

Vojvodićev animirani prvenac nastao je u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj krajini“, koji je finansirala Evropska unija, a realizovalo udruženje “Za česme“, sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara.

“Sivi dani” premijerno su prikazani na Martovskom festivalu, jednom od najstarijih festivala u Evropi, koji je i ove godine podržan kroz program Kreativna Evropa Media desk. EU je kroz “Kreativnu Evropu“ u poslednjih šest godina finansirala 43 organizacije koje su realizovale 153 projekta. Podržano je 12 filmskih festivala u Srbiji, pomognuta snimanje i razvoj 23 filma: jedan animirani projekat, devet dokumentarnih i 13 igranih.

Kreativni stvaraoci, pisci, prevodioci, producenti, aktivisti ili zainteresovani građani – svi oni mogu da računaju na pomoć Evropske unije za razvoj svoje kreativne ideje. Potražite više informacija na www.eumogucnosti.rs ili dođite u MTS Dvoranu u Beogradu od 21. do 26. juna na Evropsku nedelju mogućnosti.

Izvor: RTS