Zelena nedelja završena u Nišu projekcijom filmova o reci Pek i zaštiti arteskih česama u Zaječaru (VIDEO)

Delegacija Evropske unije u Srbiji je od 5. do 12. juna nizom aktivnosti obeležila Zelenu nedelju pod sloganom “Doživimo vodu drugačije”. U program obeležavanja uključilo se i Udruženje “Za česme” iz Zaječara, projekcijom filmova iz serijala “Pogledaj oko sebe” koji su prikazani u Zaječaru, Novom Sadu i Nišu. U svakom od ovih gradova nakon projekcije […]

Delegacija Evropske unije u Srbiji je od 5. do 12. juna nizom aktivnosti obeležila Zelenu nedelju pod sloganom “Doživimo vodu drugačije”.

U program obeležavanja uključilo se i Udruženje “Za česme” iz Zaječara, projekcijom filmova iz serijala “Pogledaj oko sebe” koji su prikazani u Zaječaru, Novom Sadu i Nišu. U svakom od ovih gradova nakon projekcije održana je i tribina sa stručnjacima iz oblasti zaštite životine sredine i građanskim aktivistima.

U Nišu su prikazane priče o zagađenju zlatonosne reke Pek i borbi Zaječaraca za zaštitu arteskih česama. Domaćin je bila Prehrambeno hemijska škola u ovom gradu, koja obrazuje buduće tehničare za zaštitu životne sredine, a u diskusiji je učestvovao i profesor Slobodan Milutinović koji na Fakultetu zaštite na radu predaje na predmetu Menadžment prirodnih resursa.

U NIšu već godinama postoji Udruženje građana “Zeleni ključ” a Olivera Milošević koja je takodje učestvovala na tribini smatra da aktivizam može da dovede do potrebnih promena ali da nije dovoljna samo upornost građana.

Boban Pogarčić predsednik Udruženja “ Za česme” iz Zaječara ispričao je učesnicima tribine kako je izgledala borba za očuvanje arteskih česama od 2015. godine, kada su jedna po jedna počele da presušuju.

Tokom Zelene nedelje na sajtu EU prikazano je sedam epizoda dokumentarnog serijala “Pogledaj oko sebe” u produkciji Udruženja Za česme, a koje su nastale kao deo projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, finansiranog sredstvima EU.

Izvor: Zamedia