Zaječar i u 2022. godini među najzagađenijim gradovima Srbije po kvalitetu vazduha (VIDEO)

Kvalitet vazduha u Zaječaru, tokom 2022. godine bio je izuzetno loš, pokazali su nedavno objavljeni godišnji podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Prekoračenje dozvoljenih nivoa suspendovanih čestica PM10 bilo je čak 122 dana, odnosno oko 4 meseca, a godišnje je dozvoljeno 35 dana. I dok se Zaječar tokom zimskih meseci guši produktima sagorevanja u individualnim […]

Kvalitet vazduha u Zaječaru, tokom 2022. godine bio je izuzetno loš, pokazali su nedavno objavljeni godišnji podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Prekoračenje dozvoljenih nivoa suspendovanih čestica PM10 bilo je čak 122 dana, odnosno oko 4 meseca, a godišnje je dozvoljeno 35 dana. I dok se Zaječar tokom zimskih meseci guši produktima sagorevanja u individualnim ložištima, u Boru su u 2022. godini, prema podacima Agencije, koncentracije arsena prekoračile ciljnu godišnju vrednost na tri merna mesta.


                                                                                         

 

 

Ovaj medijski sadržaj je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Medijski sadržaj je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Izvor: Zamedia