Otkrivena nezakonita arteska bušotina u Zaječaru. Presušile dve česme u naselju „Ključ 3“

Članovi Udruženja “Za česme” i predstavnici “Vodovoda” nedavno su u Zaječaru, u ulici Petra Lekovića 2, otkrili ilegalnu artesku bušotinu u domaćinstvu Dušana Stojanovića, koja predstavlja opasnost za više česama u Kotlujevcu. Istražujući ovaj slučaj novinari i snimatelji „Za medije“ doživeli uvrede i neprijatnosti od vlasnika nelegalne bušotine. Podnete su krivične prijave zbog presušivanja više […]

Članovi Udruženja “Za česme” i predstavnici “Vodovoda” nedavno su u Zaječaru, u ulici Petra Lekovića 2, otkrili ilegalnu artesku bušotinu u domaćinstvu Dušana Stojanovića, koja predstavlja opasnost za više česama u Kotlujevcu. Istražujući ovaj slučaj novinari i snimatelji „Za medije“ doživeli uvrede i neprijatnosti od vlasnika nelegalne bušotine. Podnete su krivične prijave zbog presušivanja više arteskih česama u Kotlujevcu.


Novinari produkcije Za medija i predstavnici Udruženja „Za česme“, otkrili su 15. decembra 2022. godine u Kotlujevcu ilegalnu artesku bušotinu u ulici Petra Lekovića 2, u domaćinstvu Dušana Stojanovića. Odmah su o tome obavestili nadležnu inspekciju i zaječarski “Vodovod” u čijoj nadležnosti je sprovođenje Odluke o zaštiti arteskih i subarteskih česama na teritoriji grada Zaječara. Istog popodneva na lice mesta izašli su tehnički direktor “Vodovoda” Nikola Šarčević i načelnik Odeljenja komunalne milicije i inspekcijskih službi Vladan Bojović, a kako je medijska ekipa sve to želela i da zabeleži, vlasnik ilegalne bušotine i njegov sin su ekipu verbalno provocirali, vređali, pa i psovali, nastojeći da spreče snimanje.
Bez obzira na ovakve okolnosti kamera je zabeležila podignut toranj i svu opremu koju su koristili za ilegalno bušenje, a novinar Dušan Vojvodić kaže da se radi o istom čoveku koji je pre nekoliko godina bušio bunar na parkingu Hotela „Srbija Tis“, kada je presušilo pet okolnih česama:
„U neposrednoj blizini ovog mesta nalazi se nekoliko česama, dubine od 80 do 120 metara, tako da mislim da ova bušotina zaista može da dovede do presušivanja ili zagađenja tih česama.“
Predstavnik Udruženja „Za česme“ i predsedavajući radne grupe koja se bavi zaštitom atreskih česama, Boban Pogarčić je rekao da su ovi ilegalni radovi direktna posledica skandaloznog rešenja Ministarstva rudarstva i energetike prema kome je voda na arteskim česmama proglašena za tehničku vodu:
„To skandalozno rešenje Ministarstva rudarstva i energetike ostavlja naše česme bez zaštite, jer kada uništavate tehničku vodu vi zapravo nemate nikakve sankcije. Ovo je prvi slučaj za koji smo mi saznali, a verovatno će ih biti još. Ovde je opasno ako ova bušotina krene još na dole, spojiće se fekalne vode sa arteskim vodama, što će ih zagaditi.“
Narednog dana kontaktirana je inspekcija sa pitanjem šta su preduzeli kako bi sprečili dalje radove i mogućnost da česme budu oštećene ili uništene. Odgovor je glasio da je ovaj slučaj u nadležnosti republičke geološke inspekcije. Iznenađeni ovakvim postupanjem nadležnih inspekcijskih službi, „Vodovod“ i Radna grupa za zaštitu arteskih česama zvanično su dopunili prijavu od prethodnog dana i skrenuli pažnju da je u ovom slučaju investitor napravio niz prekršaja po kojima bi gradska inspekcija morala da postupa:
„Uputili smo inspekciji dopunu prijave sa tačnim odredbama Zakona o planiranju i izgradnji koji su prekršeni, kao i sa tačnim članovima Odluke o zaštiti arteskih i subarteskih česama na teritoriji grada Zaječara, tako da očekujemo da reaguju u domenu njihovih nadležnosti“, rekao je Boban Pogarčić.

Već 19. decembra 2022. meštani naselja „Ključ 3“ u Kotlujevcu obavestili su medijsku ekipu i Udruženje „Za česme“ da je, kako kažu „pre dva-tri dana nestala voda na dve česme u naselju“.
Dogodilo se upravo ono čega su se podnosioci prijava protiv nelegalne arteske bušotine i pribojavali; da će moguća posledica izgradnje bunara u Petra Lekovića 2, biti upravo to – nestanak vode na obližnjim arteskim česmama.
Bez obzira što je medijska ekipa doživela uvrede, pretnje i verbalne napade snimajući ilegalnu bušotinu, ponovo je otišla na lice mesta i tamo je zatekla završenu bušotinu, a vlasnik Dušan Stojanović se opet obratio ekipi na uvredljiv način i tvrdio da je izmišljotina to što se njegov bunar povezuje sa nestankom vode na česmama.
Boban Pogarčić iz Udruženja „Za česme“ kaže da su kao i u slučaju Hotela „Srbija Tis“, ovoga puta nastale gotovo identične posledice i apeluje na nadležne da konačno počnu da rade svoj posao.
Takođe, iz Udruženja „Za česme“ poručuju da će u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj krajini“ koji se sufinansira sredstvima Evropske unije, njihov pravni i medijski tim pažljivo pratiti i nadalje sve postupke nadležnih organa u ovom slučaju i odmah javno ukazivati na nečinjenje ili propuste službi ili pojedinaca koje zakon obavezuje da reaguju i zaštite najveće dobro grada Zaječara.

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje “Za česme”, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica “Evropa” Bor i “Dečiji centar” Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

Udruženje „Za česme“
www.zacesme.rs