Emisija “Ekološki sat”: Aktivizam mladih u očuvanju i zaštiti životne sredene (VIDEO)

Deo projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji uz finansijsku podršku EU realizuju Udruženje “Za česme” i partnerske organizacije iz Zaječara i Bora, je i edukacija mladih o problemima i rešenjima kada je reč o zaštiti životne sredine. Članice “Dečijeg centra” Zaječar Selena Ristić i Marija Sebić gostovale su u emisiji “Ekološki […]

Deo projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji uz finansijsku podršku EU realizuju Udruženje “Za česme” i partnerske organizacije iz Zaječara i Bora, je i edukacija mladih o problemima i rešenjima kada je reč o zaštiti životne sredine. Članice “Dečijeg centra” Zaječar Selena Ristić i Marija Sebić gostovale su u emisiji “Ekološki sat” koja je deo ovog projekta i govorile na koji način mladi shvataju svoju ulogu i značaj koji imaju sada i u budućnosti kada je u pitanju zaštita životne sredine.

“Ekologija nije mladima dosadna tema, zapravo je društveni problem koji je spojio sve generacije i različite grupe mladih koje su jedinstvene u tome da je zagađenje problem. Ono po čemu se oni razlikuju jeste koliko su svesni toga i da li znaju na koji način mogu nešto da menjaju ili ne znaju, a ako znaju da li su spremni da preduzmu neku akciju ili ne. Aktivizam u ovom slučaju zavisi samo od toga da li ćemo mladim ljudima ponuditi dovoljan broj kanala kroz koje oni mogu da iskažu svoje mišljenje”, rekla je na početku emisije Marija Sebić, saradnica “Dečijeg centra”.

“Aktivistička svest se razvija kod njih od malena, a koliko će se i kod koga zadržati kroz odrastanje i sazrevanje to je drugo pitanje. Spremni su da istražuju i dolaze do informacija koje kasnije koristimo za tekst predstava koje pripremamo”, rekla je Selena Ristić koja u Udruženju “Dečiji centar” radi sa đacima osnovnih škola. Upravo ti osnovci među kojima su i članovi Udruženja “L Down”, uključeni su u izradu predstava koje će kao deo projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini” premijerno biti izvedene na Festivalskim večerima. Na prvoj, koja je bila krajem avgusta 2022. u Boru, publika je gledala komad “Pokloni udah”, dok će ove godine na Festivalu u Zaječaru, biti izvedena ekološka predstava “Dečak iz vode”.

U okviru projekta već je sa mladima prošle godine realizovana radionica o istraživačkom novinarstvu, kao i obuka iz oblasti digitalnog aktivizma i rada na društvenim mrežama. Ove godine, osim druge inkluzivne dečije predstave “Dečak iz vode” koja je u pripremi, biće realizovano još pet jednodnevnih radionica za mlade tokom kojih će oni obići neka od ključnih mesta zagađenja ili nasuprot tome mesta očuvanog biodiverziteta u Timočkoj krajini.


                                                                                         

Ova emisija je proizvedena u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj emisije je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.